Spisestue 2.-3. klasse
I spisestuen for 1. klasse på anstalten i Risskov var det mahognimøblerne, sølvbestikket og det musselmalede kongelige porcelæn, der prægede indretningen. På 2. og 3. klasse var det de hvid- eller gråmalede fyrretræsmøbler, fajancen og det billige alpaca-bestik, der lagde stilen. Lavkonjunkturerne efter 1. Verdenskrig udløste i 1920’erne en global krise, som også ramte det danske samfund. Krisen medførte eksempelvis, at statens sindssygehospitaler måtte spare på udgifterne.
Således foreslog man fra sindssygehospitalet Oringe ved Vordingborg i 1920, at de fem statshospitaler skulle samarbejde ved fælles indkøb af service, så man kunne opnå billigere tilbud.
Med i forslaget lå intentionerne om at gøre et hvidt fajancestel med ens monogram fælles for samtlige statshospitaler.
Fajancestellet var billigere end tilsvarende porcelæn. Det blev leveret fra Københavns Fajancefabrik, Aluminia, som i 1882 var fusioneret med Den kongelige Porcelænsfabrik. Stellet var forsynet med et håndmalet SS-monogram, som står for “Statens Sindssygehospitaler”. Det blev anvendt ved alle forplejningsklasser samt af personalet. Dog brugte man en svær kvalitet til patienter, som f.eks. en overkop uden hank med blå rand, som kostede 1 krone og 15 øre.
En sauceskål kostede 2 kroner og 35 øre.
I 1928 indføres et regulativ, som foreskriver fælles og ens kost for alle forplejningsklasser og personale. Hermed randt en æra med forskelsbehandling så småt ud på anstalten i Risskov.
I vores udstilling finder du i rummet: "Indblik og tilstande" eksempler b åde på det muselmalede kongelige porcelæn fra 1. klasse, den simplere fajance fra 2. og 3. klasse, samt alpaca sølvbestik, omtalt herunder.