Stikordsregister

Nyt - omkring Museet

"Servus" , udstillng med Nicolas W. Hansen Rejsende i psykiatri Harald Selmers europæiske studierejse.
MuseumsCaféen:Hanne Søndergaard
Kalender -  Tidligere udstillinger og begivenheder

"Servus" – ny særudstilling på Museum Ovartaci af kunstner Nicolas W. Hansen. Fernisering d. 13. februar, 2015 - kl. 15.

Kunstneren er selv til stede – og der er mulighed for at deltage i bortlodningen af et kunstværk, doneret af Nicolas W. Hansen.

”Må jeg bruge loftet i udstillingsrummene?” Det var Nicolas, der spurgte. På lærrederne kan man med pensel og farver vende op og ned på alting. Man kan skabe et helt andet univers – sætte billeder på oplevelser, tilstande, hændelser – på frygt, fortid og fremtid, og man siger, ”man kan male sig ud af noget”.

Nicolas W. Hansen har et utroligt drive – også i sine værker. Han fremstår som en kunstnerisk uudtømmelig kilde.

Så ja, naturligvis må lofterne inddrages!

“Servus” stammer fra det latinske ord for slave eller tjener. En anden titel som var i spil til denne særudstilling var ordet “Undertaci”. En finurlig modsætning til Ovartaci – eller Over-tosse, som Ovartaci selv spøgende fortalte, var baggrunden for hans selvvalgte navn. Men Undertaci blev titlen på ét af Nicolas W. Hansens værker.

Nicolas W. Hansen holder et spejl op foran os – twister det, vi tror er virkeligheden og drejer spejlbilledet, så vi kan se verdenen omkring os – råt for usødet. Et fællestræk ved hovedparten af malerierne er denne enorme mættethed. De er fyldt af fortælling, symbolik, følelser – der griber ind i hinanden – og vi må selv forsøge at få rede på de mange elementer.

Man kan være slave af eller underlagt uhyrligt meget forskelligt; vaner, traditioner, tiden – som et evigt styrende element, sociale medier, spil… rækken er uendelig. Og titlen er i sig selv en tanke værd.

Rejsende i psykiatri
- Harald Selmers rejse til en række europæiske
psykiatriske anstalter i vinteren 1847-48

Udstilling og bogudgivelse i anledning af 200-året for Harald Selmers fødsel
Udstillingen åbner 11. april kl. 14, samtidig med bogens udgivelse

Om rejsen og rejsedagbogen ”Daareanstalternes Bygningsforhold i Tydskland og England”

 

Den 11. april 2014 markerer vi på Museum Ovartaci 200-året for psykiateren Harald Selmers fødsel d. 18. marts 1814. Det sker med åbningen af særudstilingen: ”Rejsende i psykiatri” med undertitlen: ”Harald Selmers rejse til en række europæiske, psykiatriske anstalter i vinteren 1847-48”.

Samtidig udgiver vi en publikation med samme titel. I udstilling og udgivelse indkredser vi Selmer, hans vision og den samtid, den rundedes af.

Harald Selmer blev den første leder af den nye helbredelsesanstalt for sindssyge her i Risskov, som åbnede i 1852. Han fremstår som den væsentligste skikkelse i dansk psykiatri i 1800-tallet.

Først og sidst er udstilling og udgivelse dog båret af en fascination af rejsen og bevægelsen i sig selv – mod nye horisonter, det være sig med sneglefart eller lynets hast – til lands eller til vands; på Harald Selmers tid dog endnu ikke i luften …

Kalender

Særudstillinger på kunstmuseet

    13. februar - 1. april: Nicolas W. Hansen

    17. april - 2. august: Lone Pedersen: Med  vilje

    14. august: Den færøske kunstner Øssur Johannesen

MuseumsCaféen

Øvrige akriviteter i 2015

    Marts, Folkeuniversitetets festival