Stikordsregister

Nyt - omkring Museet og gallerierne

”Baukje Zijlstra - en rejse” fra 28. marts - 31. august - Rejsende i Psykiatri, Harald Selmer rejse i Europa 1847-48. Åbner11. april  - En dag med min storebror - fotoudstilling af Niels Jørgensen
Tidligere udstillinger og begivenheder

Rejsende i psykiatri
- Harald Selmers rejse til en række europæiske
psykiatriske anstalter i vinteren 1847-48

Udstilling og bogudgivelse i anledning af 200-året for Harald Selmers fødsel
Udstillingen åbner 11. april kl. 14, samtidig med bogens udgivelse

Om rejsen og rejsedagbogen ”Daareanstalternes Bygningsforhold i Tydskland og England”

 

Den 11. april 2014 markerer vi på Museum Ovartaci 200-året for psykiateren Harald Selmers fødsel d. 18. marts 1814. Det sker med åbningen af særudstilingen: ”Rejsende i psykiatri” med undertitlen: ”Harald Selmers rejse til en række europæiske, psykiatriske anstalter i vinteren 1847-48”.

Samtidig udgiver vi en publikation med samme titel. I udstilling og udgivelse indkredser vi Selmer, hans vision og den samtid, den rundedes af.

Harald Selmer blev den første leder af den nye helbredelsesanstalt for sindssyge her i Risskov, som åbnede i 1852. Han fremstår som den væsentligste skikkelse i dansk psykiatri i 1800-tallet.

Først og sidst er udstilling og udgivelse dog båret af en fascination af rejsen og bevægelsen i sig selv – mod nye horisonter, det være sig med sneglefart eller lynets hast – til lands eller til vands; på Harald Selmers tid dog endnu ikke i luften …

Fotograf og skribent Niels Jørgensen har fulgt og fotograferet en hverdag hos sin storebror.
Det er blevet til et sjældent indkig i, hvordan hverdagen kan se ud som psykisk syg i Danmark, og til en personlig beretning om barndommen og tiden, op til broren får en hashpsykose og efterfølgende udvikler angst.
Men også en historie om en lillebrors forsøg på at se og komme tæt på – og måske forstå – en bror, der er anderledes.

 

Udstilling: ”Baukje Zijlstra - en rejse” - fra 28. marts - 31. august 2014

Kunstner Baukje Zijlstra præsenteres i en ny og stor særudstilling på Museum Ovartaci fra d. 28. marts, 2014. Udstillingen ”Baukje Zijlstra - en rejse” fører os tilbage og rundt om Baukje Zijlstra som kunstner og menneske - og den markerer samtidig hendes 70 års fødselsdag samt 40-årige virke i Danmark.

Udstillingen har tydelige spor fra et stort spand af mange års kunstnerisk virke, hvilket hendes særdeles lange CV bekræfter med udstillinger verden over.

Fra småt til stort, fra de fineste miniaturetegninger til grove tekstilrelieffer og fantastiske stofbilleder. Ikke fantastiske som ren fantasi, jo det finder man også; men de er oftest bundet op på følelser, oplevelser, det sanselige, det, der sker mellem mennesker, det, livet byder os - og det, vi selv gør med det.

Store ophæng, vævet af forskellige materialer - reb, fjer, plastic, papir - og forskellige stofarter, hvortil der ofte knytter sig særlige historier, som kun Zijlstra kender samt mange andre materialer, som vi møder i dagligdagen.

Ting, som giver gode effekter, en særlig karakter til værket – overflade, overraskelse. Og så arbejder hun med en gavmild hånd.

I forbindelse med udstillingen udgives en bog - rigt illustreret og med tekster af Baukje Zijlstra selv samt andre forfattere, der kender hende godt.

 

DHTML JavaScript Menu By Milonic