Stikordsregister

Nyt - omkring Museet

Rejsende i psykiatri Harald Selmers europæiske studierejse.
Jens Jørgen Boje – en vild og upoleret udstilling
MuseumsCaféen
:Hanne Søndergaard
Kalender -  Tidligere udstillinger og begivenheder

Jens Jørgen Boje – en vild og upoleret udstilling
12. september til  1. februar 2015

Museum Ovartaci åbner fredag d. 12. september en udstilling med malerier af Jens Jørgen Boje. Udstillingen – “Malerierne/The Paintings” – er retrospektiv og viser Bojes maleri fra slutningen af 1980'erne til i dag.

Jens Jørgen Boje er født i Skanderborg i 1962, men fra 1982 til 1990 boede han i København på skiftende adresser. Siden 1995 har han boet på Frederiksbjerg i Aarhus, og han er med årene blevet en kendt skikkelse i bybilledet med sin ranglede skikkelse, viltre hår og altid en cerut i mundvigen.

Boje er uddannet på to kunstskoler – en på Lolland og en i Køben-havn. Herudover dyrker han sine forbilleder i kunstens verden, hvoraf Jens Birkemose har været én af dem, Boje har været i kontakt med. Man kan se på malerierne, at han er velorienteret inden for den amerikanske litterære retning – The Beat Generation, modernistisk maleri såsom Robert Rauschenberg og moderne musik såsom Velvet Underground.

Jens Jørgen Boje havde sin første indlæggelse på et psykiatrisk hospital i 1988, og hans kunst skildrer i høj grad følelsesmæssige op- og nedture.

Museum Ovartaci viste i 2012 en udstilling i tre sale med Jens Jørgen Bojes tegninger. Ligesom den forrige er også denne udstilling kurateret af idéhistoriker og forfatter Lars Morell, der tillige har skrevet udstillingens katalogtekst. Lars Morell lover, at det bliver “en vild og upoleret udstilling, hvor billederne bogstavelig talt vælter ned i hovedet på tilskuerne”.
Mia Lejsted
Museumsleder

Rejsende i psykiatri
- Harald Selmers rejse til en række europæiske
psykiatriske anstalter i vinteren 1847-48

Udstilling og bogudgivelse i anledning af 200-året for Harald Selmers fødsel
Udstillingen åbner 11. april kl. 14, samtidig med bogens udgivelse

Om rejsen og rejsedagbogen ”Daareanstalternes Bygningsforhold i Tydskland og England”

 

Den 11. april 2014 markerer vi på Museum Ovartaci 200-året for psykiateren Harald Selmers fødsel d. 18. marts 1814. Det sker med åbningen af særudstilingen: ”Rejsende i psykiatri” med undertitlen: ”Harald Selmers rejse til en række europæiske, psykiatriske anstalter i vinteren 1847-48”.

Samtidig udgiver vi en publikation med samme titel. I udstilling og udgivelse indkredser vi Selmer, hans vision og den samtid, den rundedes af.

Harald Selmer blev den første leder af den nye helbredelsesanstalt for sindssyge her i Risskov, som åbnede i 1852. Han fremstår som den væsentligste skikkelse i dansk psykiatri i 1800-tallet.

Først og sidst er udstilling og udgivelse dog båret af en fascination af rejsen og bevægelsen i sig selv – mod nye horisonter, det være sig med sneglefart eller lynets hast – til lands eller til vands; på Harald Selmers tid dog endnu ikke i luften …

Kalender

Særudstillinger på kunstmuseet

MuseumsCaféen

Øvrige akriviteter i 2015