Stikordsregister

Nyt - omkring Museet

Den færøske kunstner Øssur Johannesen , 28. august til 29. november  

Rejsende i psykiatri Harald Selmers europæiske studierejse.

MuseumsCaféen:  Gitte Brandstrup 4. september - 2. december
Kalender  -  Tidligere udstillinger og begivenheder   - Nyt hæfte: Ovartaci, - anstaltens primadonna

“Ensomhed, lidelse og længsel”
– ny særudstilling på Museum Ovartaci af kunstneren Øssur Johannesen

Fra d. 28. august 2015 kan publikum opleve en udstilling af den anerkendte færøske kunstner Øssur Johannesen (f. 1970) på Museum Ovartaci.

Johannesen er blandt andet kendt for sin yderst ekspressive stil såvel i sine grafiske værker som i malerierne. Hans kunstunivers er intenst, kontrastfyldt og dybt. Og som den kunstner han er – er hans liv det tilsvarende. For en kunstner som Johannesen kan disse to ting ikke adskilles. Kunsten, kunstneren og eksistensen er ét. Der er en gennemgående mørk grundtone i Johannesens værker – et tungsind, en alvor og råhed. Udtrykkene er enkle og stærke – også når lyset eller kontrastfarven i motivet får en plads.

Udover malerier, tegninger og grafiske værker skriver Johannesen også digte og sange.

Øssur Johannesen har tidligere udstillet bl.a. i Den Frie Udstillings- “Ensomhed, lidelse og længsel” – ny særudstilling på Museum Ovartaci af kunstneren Øssur Johannesen Fernisering d. 28. august, 2015, kl. 15 bygning, på Kunstnernes Efterårsudstilling, Leopold Museum, Wien og Kunstmuseet Listasavn i Thorshavn.

Der er fernisering d. 28.8. kl. 15.00

Rejsende i psykiatri
- Harald Selmers rejse til en række europæiske
psykiatriske anstalter i vinteren 1847-48

Udstilling og bogudgivelse i anledning af 200-året for Harald Selmers fødsel
Udstillingen åbner 11. april kl. 14, samtidig med bogens udgivelse

Om rejsen og rejsedagbogen ”Daareanstalternes Bygningsforhold i Tydskland og England”

 

Den 11. april 2014 markerede vi på Museum Ovartaci 200-året for psykiateren Harald Selmers fødsel d. 18. marts 1814. Det skete med åbningen af særudstillingen: ”Rejsende i psykiatri” med undertitlen: ”Harald Selmers rejse til en række europæiske, psykiatriske anstalter i vinteren 1847-48”.

Samtidig udgav vi en publikation med samme titel. I udstilling og udgivelse indkredser vi Selmer, hans vision og den samtid, den rundedes af.

Harald Selmer blev den første leder af den nye helbredelsesanstalt for sindssyge her i Risskov, som åbnede i 1852. Han fremstår som den væsentligste skikkelse i dansk psykiatri i 1800-tallet.

Først og sidst er udstilling og udgivelse dog båret af en fascination af rejsen og bevægelsen i sig selv – mod nye horisonter, det være sig med sneglefart eller lynets hast – til lands eller til vands; på Harald Selmers tid dog endnu ikke i luften …

Kalender

MuseumsCaféen

    Gitte Brandstrup  4. september til 2. december 2015