Stikordsregister

Marie Heiberg

flere billeder  

Marie Heiberg har skænket flere værker til Museet, heriblandt det 2x3 m store maleri inspireret af Händels Messias. Det er skabt i 1965, efter at Marie Heiberg som ung violinist havde været med til at opføre Händels “Messias”. Vi antager, at det er Marie Heiberg, der spiller violin. Marie Heiberg har fortalt, at hun har givet adskillige af sangerne og musikerne sine slægtninges ansigtstræk.

Messias

 

 

Marie Heiberg er på mange måder en bemærkelsesværdig kvinde – uddannet violinist, sanger i et større kor og en dygtig maler. Hun har doneret fem store og otte mindre malerier til Museet, Psykiatrisk Hospital – heraf er fire malet først i 1970’erne i forbindelse med psykisk sygdom og indlæggelse på Montebello, Gentofte Hospital. Karakteristisk for Marie Heibergs motiver er en utrolig følsomhed. De er dramatiske, men udtrykker samtidig en sart tristhed – en gennemgående melankoli, der forstærkes af hendes blå univers – de dæmpede blå farvenuancer har således forrang i alle hendes værker.

Alle figurerne er i form og ansigt kendetegnet af karakteristiske klovneagtige træk, og de går igen i hendes værker, hvor de indsættes i forskellige sammenhænge.

Der er smerte og angst at læse i ansigterne, men i enkelte en fantastisk ophøjethed og en vis hengivelse til toner fra instrumenter – lyden af sang og musik.

Motiverne er præget af stærke følelser – en dualisme af tristhed og alligevel et håb. Håbet opleves svagt i de lyserøde blomster – i fantasilandskabet, hvor himmel og vand samler sig i ét, og bjerge og frie fugle er en del af den uendelige blåsorte nattehimmel.