Newsletter in English
Ovartaci ≠ Isolotto - Batshit

Den 26. september slår museet dørene op til særudstillingen Ovartaci Isolotto som en del af markeringen af 130 året for Ovartacis fødsel.

Ovartaci skabte fantastiske kunstværker, men han skabte også et liv gennem sin kunst, som værker, anekdoter og nu denne markering med særudstillingen Ovartaci Isolotto kan bringe os tættere på.

 

Udstillingen viser hidtil oversete, ukendte og atypiske værker af Ovartaci kurateret af den danske kunstner Uffe Isolotto. Isolottos og Ovartacis spor krydsede første gang hinanden i 2022 hvor 26 værker af Ovartaci blev præsenteret på Venedig Biennalen, hvor Isolotto stod for udsmykningen af den danske pavillon.

Ved at lade Isolotto arbejde med det kuratoriske greb og indarbejde egne værker i iscenesættelsen, sikres ny grad af originalitet - og et ungt samtidskunstgreb.

 

De udvalgte værker fra samlingen er atypiske – i motiverne ikke det man umiddelbart forbinder med Ovartaci. Det er motiver som blomsterbuketter, portrætter og bygningsmalerier. Værkerne viser Ovartacis tekniske dygtighed og fortæller om, at han i sit liv som patient gennem 56 år af nød, venlighed, interesse eller for at udfordre sig selv, har kastet sig ud i det mere naturalistiske maleri.

 

Udstillingen kan opleves fra den 27 september til den 9. februar 2025 .

Ovartaci på Maltfabrikken

Fra den 9. oktober til den 10. november danner Maltfabrikken ramme om en helt særlig pop-up-udstilling med værker af Ovartaci. Udstillingen Ovartaci Kunst og livsstationer - den g(l)emte streg kan opleves uafhængig af eller som et supplement til museets særudstilling, Ovartaci ≠ Isolotto.

 

På Museum Ovartaci glæder os til at vise Ovartacis kunst på en form for ”hjemmebane” i de fantastiske, rå rammer, Maltfabrikken stiller til rådighed.

 

Udstillingen åbner med en fernisering den 8. september kl. 16 til 17.30.

Der er fri adgang, og alle er velkomne,

Lyden af en fandens fantast – En forestilling om Ovartaci

Museum Ovartaci og Teater HURRA præsenterer vandreforestillingen ‘Lyden af en fandens fantast – En forestilling om Ovartaci‘. Forestillingen har premiere den 2. oktober kl. 20.00 og kan opleves i udstillingen på Museum Ovartaci 3. og 4. oktober kl. 17 og 20 samt den 5. oktober kl. 13.00 og 16.00. Billetter kan købes fra den 20. september via linket her

 

I samarbejde med musikeren Lise Dres hylder Teater HURRA kunstneren Ovartaci. 

Gennem iscenesættelse af Ovartacis poesi og Teater HURRAs egne tekster inviteres publikum til at gå på opdagelse i hans liv, sind og univers. 

 

Forestillingen er en fejring af en fandens fantast i forbindelse med 130 året for Ovartacis fødsel.

Sindet er en sommerfugl

Museum Ovartaci præsenterer i tæt samarbejde med Syddjurs Egnsteater i Rønde og teater Hakkehuset, Silkeborg forestillingen Sindet er en sommerfugl.

Forestillingen åbner døren til en verden af poesi og forvandling. Vi møder Ovartaci på en hospitalsstue. Gennem forestillingen forvandles det klinisk rene rum med farverige kreationer og levende musik. Ovartaci genfødes som pige, soldat og sommerfugl.

Denne poetiske fortælling udforsker ikke kun drømmene og virkelighedens grænser, men også aktuelle emner som psykisk robusthed og identitet. Sindet er en sommerfugl er en rejse ind i sjælens dybeste lag.

Udover forestillinger på Syddjurs Egnsteater i Rønde, Kombi i Hornslet og Fregatten Jylland i Ebeltoft kan forestillingen opleves i den smukke Festsal i Hovedbygningen i Bindesbøll Byen i Risskov.

 

Billetter kan købes via linkene herunder:

15. oktober kl. 19.00 Billetter

16. oktober kl. 19.00 Billetter

Bemærk forestillingen henvender sig ikke til børn under 10 år .

 

Forestillingen realiseres med støtte fra:

Spar Nord Fonden, Syddjurs Kommune, Augustinus Fonden, Silkeborg Kommune, Den Jyske Kunstfond og Region Midtjylland.

Rundvisning i museets faste udstilling

Er du nysgerrig på at vide mere om, hvem Ovartaci var, hvorfor han blev patient på Psykiatrisk Hospital i Risskov og hvilket liv han levede gennem sine 56 år som indlagt på hospitalet? Så har du muligheden for at deltage i museets åbne rundvisninger.

 

Gennem udvalgte nedslag i interessante genstande og værker tager museets dygtige rundviser dig med på en guidet tur i museets faste udstilling. Rundvisningen varer ca. en time, og vi anbefaler, at du afsætter tid til at fordybe dig i udstillingen på egen hånd efterfølgende.

 

Der er 25 pladser til hver rundvisning, som besættes efter først-til-mølle-princippet.

Det koster 75,- kr at deltage i rundvisningen foruden entré til museet (95,- kr).

 

Du kan købe billetter via museets hjemmeside via linket nedenfor

Billetter
Del din fortælling om Ovartaci

Ovartaci gjorde indtryk. Mange år efter hans død fortæller folk, der har mødt ham, stadig om ham. Nogle fortæller, hvordan han cyklede rundt i Risskov. Andre fortæller om hans besøg i de lokale butikker eller om små, morsomme optrin og episoder. Enkelte har kendt Ovartaci mere indgående og kan fortælle om årelange venskaber. 

 

Museum Ovartaci lancerer i samarbejde med forsker Brian Benjamin Hansen fra VIA University College et projekt, der handler om at indsamle fortællinger om Ovartaci.

 

Du kan være med i projektet, og det er nemt at deltage. Man kan skrive sin fortælling via museets hjemmeside under ”Del din fortælling”. Fortællingerne tilgår et arkiv, så de kan fastholdes for eftertiden. Arkivet er levende, så alle kan læse med, mens flere fortællinger løbende tikker ind.

 

Vi håber meget, at mennesker, der har kendt Ovartaci, har lyst til at deltage! Hvis du kender nogen, der kender nogen, der har kendt Ovartaci, så spred gerne rygtet om projektet.

din.ovartaci.dk
Kreativ hygge og fællesskab

Museumsshoppen er fyldt med spændende og lækre nye varer, som passer perfekt til hygge – både i fællesskab med andre eller blot til en hyggelig stille alene-stund.

 

Gå på opdagelse i de mange muligheder for gør-det-selv aktiviteter. Om det er linoleumstryk eller hækling du drømmer om at prøve kræfter med, så finder du færdige DIY-sæt lige til at gå i gang med.

 

Årstiden er også oplagt til hygge og spil med vennerne, familien eller børnene. Kast jer sammen ud i et spændende escapespil, hvor I skal løse mysteriet på ”Det mystiske museum”, eller udfordre hinanden i 4-på-stribe eller klodsmajor.

Ovartaci på svensk

I august deltog museet i den svenske kulturfestival "Luftslottet 2024" - organiseret af kunstneren Jonas Liveröd - i Götene/Västergötland. På festivalen holdte museets medarbejder Georg et foredrag om Ovartacis liv og museet foran et meget interesseret svensk publikum.

 

Museets deltagelse i kulturfestivalen er en del af museets strategi om at etablere et nordisk netværk mellem lignede institutioner i feltet "kunst og mental sundhed". Deltagelsen ligger på linje med museets kommende samarbejde med Malmø Kunsthal fra december 2024 og Ovartacis aktuelle deltagelse i udstilling "A midsummer mystery" i den Europæiske Kulturhovedstad 2024 Bodø i Norge.

 

Jonas Liveröd forsker i sammenhæng mellem kunst og psykiatri, og arbejder på at etablere det internationale kunstarkiv "Otherwordly", som han synes passer bedre som begreb end "Outsiderart".

Luften var fyldt med flyvende sardiner

Nu er sardindåsen med de flyvende sardiner landet på museet. 

 

I Aarhus Festuge fik fantasien vinger i Slaraffenland-teltet i Byparken. I et samarbejde mellem Det Finurlige Flyselskab, Aarhus Festuge og Museum Ovartaci deltog en masse kreative børn, familier, børnehaver og skolebørn i åbne workshops, hvor der blev skabt små fantasifulde flyvende sardiner af genbrugsmaterialer. De fantasifulde fisk blev til sidst en del af et stort fællesværk – ”FRI”, som nu er udstillet på torvet foran museet. Værket kan ses som en fejring af frihed, fantasi og fællesskab. Et kreativt forbindende fællesskab som blev godt hjulpet på vej af museets hjælpsomme frivillige eventteam, der også formidlede fortællinger om Ovartaci og museet.

 

En stor tak til alle I, der har bidraget til skabelsen af fællesværket FRI.

UNG på Museum Ovartaci

Som optakt til dette års landsdækkende kulturevent for unge K7 Week inviterede Museum Ovartacis unge-råd til Open Forum – Beyond Diagnosis tirsdag den 3. september. Her åbnede kunstnerne Frida Ottsen og Tex Jensen dialogen ved at fortælle, hvordan de begge bruger og arbejder med kunsten i et udfordret ungdomsliv med diagnoser og psykisk sårbarhed. Oplægget åbnede for en åben samtale, hvor deltagerne bød ind med mange interessante og personlige betragtninger.

 

GRATIS ADGANG FORTSÆTTER

K7 Week er en landsdækkende ungdomskulturuge, hvor mere end 200 museer og udstillingssteder giver gratis adgang for unge under 27 år i en uge. På Museum Ovartaci synes vi, at en uge er for lidt. Derfor giver vi gratis adgang for unge helt frem til 17. maj 2025.

Generalforsamling i Museum Ovartacis Venner

Den 3. september afvikledes generalforsamling i Museum Ovartacis Venner. Venneforeningen er vokset støt siden genåbning af det nye museum, og den store venneforening er et vigtigt aktiv i at sikre museet i fremtiden.

 

På generalforsamlingen blev det blandt andet vedtaget at fastholde kontingentet for medlemskab af foreningen på et uændret niveau.

 

To bestyrelsesmedlemmer ønskede at forlade bestyrelsesarbejdet, og der valgtes derfor to nye repræsentanter til bestyrelsen. Den nye bestyrelse består fremadrettet af: Elsebeth Aasted Schwarz (formand), Lise Kabel (NÆSTFORMAND), Leif Bech (kasserer), Hanne Teglhus, Inge Voldsgaard, Carsten Gjørtz, og Mia Skov. Til suppleantposterne valgtes: Niels Erik Andersen og Hans Schou

Museum Ovartacis Venner

 

Medlemmer af Museum Ovartacis Venner er med til at sikre museets fortsatte eksistens og dets vigtige arbejde med at gøre en forskel for andre ved at fjerne fordomme og skabe forståelse om psykisk sygdom gennem kunst og kulturhistorie.

 

Med andre ord:
MUSEUM OVARTACI HAR BRUG FOR DIG!

 

Som medlem af Museum Ovartacis Venner får du særlige og favorable fordele. Du modtager invitationer til events, ferniseringer, pre-views, særlige vennearrangementer og du tilbydes en særlig vennepris på udvalgte arrangementer. Desuden giver et medlemskab af Museum Ovartacis Venner gratis adgang til museet. Et medlemskab koster 225,- kr. årligt.

BLIV MEDLEM
Følg os her: